Magnet-induktiva avståndssensorer

mainSENSOR

mainSENSOR är baserad på en innovativ mätningsprincip, som har utvecklats av Micro-Epsilon, för att kombinera fördelarna med både induktiva och magnetiska sensorer. Genom magneter med olika styrka, kan ett mätavstånd på 55 mm uppnås, men för att ändra mätområdet på avståndssensorerna räcker det endast med att byta magnet. Magnet-induktiva sensorerna används ofta som alternativ till induktiva sensorer och lägesgivare inom automation, förpackningsindustrin och maskinövervakning. Sensorn ger ut en kontinuerlig, linjär utsignal genom att mäta avståndet till en magnet som är fixerad på mätobjektet. Genom att använda magneter med olika styrka kan mätområden mellan 20mm och 55mm uppnås. Så för att ändra mätområde behöver man endast byta magnet.

Detaljer
  • Magnet-induktiv avstånds- och lägesmätning
  • Idealiskt alternativ till induktiva sensorer och lägesgivare
  • Linjär utsignal, hög grundkänslighet och temperaturstabilitet
  • Valbara mätområden upp till 55mm med olika magneter
  • Mycket lång livslängd tack vare beröringsfri mätmetod
  • Idealisk för kundanpassade utföranden och hög-volym applikationer
Flexibelt sensorkoncept - en elektronik i olika höljen
Flexibelt sensorkoncept - en elektronik i olika höljen

Flexibelt sensorkoncept

Tack vare detta flexibla koncept, är dessa sensorer idealiska för en lång rad applikationer, i synnerhet där hög volym efterfrågas. Standard sensorerna är gjorda av rostfritt stål med M12, M18 eller M30 gänga, alternativt en platt kapsling i plast för industriella applikationer. I större volymer kan kundspecifika konfigurationer av sensorerna enkelt utföras.

Definiering av mätområde med hjälp av magneter

I den magneto-induktiva mätprincipen fungerar de använda magneterna som målobjekt. För att ändra mätområdet är det endast nödvändigt att byta magnet. Ytterligare kalibrering eller inställning är överflödig. Därför kan mätområden av 20 till 55 mm uppnås med endast en givare.

Mätning genom objekt
Mätning genom icke-ferromagnetiska material, särskilt metaller

Mätning genom objekt

Till skillnad från vanliga mätmetoder, är det med magnet-induktiva sensorerna möjligt att mäta genom icke-ferromagnetiska metaller, till exempel aluminium eller rostfritt stål. Detta ger en klar fördel, eftersom sensorer och magneter kan installeras separat för applikationer i stängda system och höljen. Något som i sin tur möjliggör för användning i tuffa miljöer.

Mätning av rotationshastighet

Lämplig för hastighetsmätning

mainSENSOR kan också användas för varvtalsmätning. En eller två magneter monteras på det roterande objektet och oavsett rotationsriktning kan man mäta rotationshastigheten.

Applikationer

MICRO-EPSILON SENSOTEST AB
jakob.geisler@micro-epsilon.se
+46 8 564 733 80