Innovativ patenterad blå laserteknik

2017-04-10

Istället för en röd laserlinje projicierar den blå laserdioden en blåviolett linje med en våglängd på 405 nm. Givarna är utrustade med högpresterande linser, intelligent styrning av laserintenistet och innovativa utvärderingsalgoritmer. Till skillnad från den långvågiga röda lasern penetrerar kortvågigt blåviolett ljus knappt mätobjektet. Särskilt vid mätning på organiska material, som trä, eller halvtransparenta föremål, såsom limsträngar eller plastprofiler, blir denna egenskap framträdande. Den blå laserpunkten eller den blå laserlinjen projiceras skapt på mätytan och reflekteras diffust tillbaka på sensorelementet. Ett skarpare fokus möjliggör en skarpare projektion av laserstrålen och därmed en ökad noggrannhet.

Micro-Epsilons blå laserteknik erbjuder också stora fördelar vid mätning på rödglödgade föremål. På grund av den korta våglängden hos blåviolett laser och högkvalitativa interferensfilter stör det emitterade röda ljuset från mätobjektet inte givaren. Den långvågiga strålningen som avges från glödande föremål bländar sensorelementen hos lasergivare som arbetar med hjälp av rött laserljus. Blå lasergivare är utrustade med optiska delar som inte påverkas av denna strålning vilket möjliggör stabila distans- och profilmätningar av plattor, gjutna delar och glödgade bromsskivor. Deformationsmätning av bromsskivor vid bromsning är därför en idealisk uppgift för optoNCDT-lasergivare.

MICRO-EPSILON SENSOTEST AB
jakob.geisler@micro-epsilon.se
+46 8 564 733 80