Nya optiska sensorer för batteriindustrin

2022-12-06

Inom högteknologiska områden som battericellproduktion krävs absolut precision. De nya lasersensorerna optoNCDT 1900-6 och 1900-6LL är speciellt designade för att mäta tjockleken på belagda batterifilmer. Sensorerna med ett mätområde på 6 mm ger mycket exakta resultat vid mätning av filmtjocklek. Laserlinjeversionen (LL) är optimerad för grova och glansiga ytor. Sensorn producerar en liten oval ljusfläck, snarare än en punkt, och kompenserar för icke-homogena ytor vilket ger stabila signaler och hög noggrannhet.

Applikationer inom batteriindustrin

Sensorer med hög precision används bland annat för tjockleksmätning av belagda batterifilmer. Den homogena bestrykningsmassan kallas slurry och är en metalloxid vilken består av nickel, kobolt, mangan och litium som blandas med vatten och lösningsmedel. Pastan, applicerad på båda sidor av en aluminiumfilm, torkas efter applicering och kalandreras sedan under högt tryck för att fördela blandningen jämnt på filmen. Beläggningstjockleken får inte avvika med mer än +/- 2 μm. Tack vare av sin höga mätnoggrannhet används optoNCDT 1900-modellerna för tjockleksmätning av beläggningen.
De två sensorerna med 6 mm mätområde utökar den kompakta optoNCDT 1900-serien. Givarna kan användas flexibelt i en mängd mätuppgifter inom olika branscher. Mätområden mellan 2 och 500 mm finns tillgängliga.

MICRO-EPSILON SENSOTEST AB
jakob.geisler@micro-epsilon.se
+46 8 564 733 80