Sensorteknikens höjdpunkter 2023

2023-08-29

I dag presenterar vi innovativa sensorer och system för industriell kvalitetssäkring: nästa generations konfokala sensorsystem, högprecisionsinterferometrar för mätning av wafertjocklek, högpresterande inline-3D-sensorer och laserskannrar med ökad prestanda, moderna fiberoptiska sensorer för automatisering samt snabba laseravståndssensorer för utomhusbruk.

Nästa generations konfokala sensorer för serieintegration

De kompakta konfokala sensorerna confocalDT IFD2410 och IFD2415 representerar en ny sensorgeneration. De kompakta sensorsystemen har en integrerad kontrollerenhet, vilket förenklar monteringen avsevärt. Flera mätområden och noggrannhetsklasser öppnar upp för ett brett spektrum av mätuppgifter, t.ex. för serieanvändning i koordinatmätmaskiner, för inline-tjockleksövervakning av planglas och för testning av elektroniska komponenter. Med mätfrekvenser på upp till 25 kHz kan även dynamiska mätningar utföras på ett tillförlitligt sätt.

Kompakt konfokalt sensorsystem för industriella serietillämpningar

Det kompakta konfokala mätsystemet confocalDT IFD2411 kombinerar minsta möjliga konstruktion och högsta prestanda med integrerat Industrial-Ethernet. Det erbjuder maximal flexibilitet för industriella mätuppgifter – både för avstånds- och tjockleksmätning av genomskinliga objekt. Tack vare det integrerade Industrial-Ethernet-gränssnittet (EtherCAT) kan hela sensorns prestanda integreras direkt i PLC:n. Detta öppnar upp för många möjliga tillämpningar inom bland annat maskinbyggnad, glas- och smartmobilproduktionen.

Vitljusinterferometer för mätning av wafertjocklek med hög precision

InterferoMETER 5420 är utformad för mätning av wafertjocklek med hög precision inom halvledarindustrin. Tjockleksmätning utförs med bara en sensor och används till exempel vid inline-kvalitetskontroll av wafers och för att reglera slip- och poleringsprocesser. Vitljusinterferometern uppnår en upplösning på upp till 1 nm med en ljuspunktsdiameter på endast 20 µm.

Exakta laserskannrar med ökad prestanda

Laserskannrarna i scanCONTROL 3000-serien används för exakta inline-mätningar i många tillämpningar. Laserskannerns prestanda har ökats ytterligare genom riktade optimeringar. Förbättrade algoritmer och komponenter ökar datainsamlingen och -utmatningen till upp till 10 miljoner mätpunkter per sekund. Profilberäkningen och utvärderingshastigheten för smarta sensorer har ökat med upp till 60 %, vilket innebär att dynamiska profilutvärderingar kan utföras ännu effektivare i kontrollerenheten.

Lösningspartner: Mätmaskin med 3D-laserskanner

Solution Partner: Measuring machine with 3D laser scanner

För 3D-mätning av chassifjädrar har Qsigma GmbH utvecklat ett mätsystem som är utrustat med laserskannrar från Micro-Epsilon. Med Spring Measurement System (förkortat: SMS) kan fjädrar testas på kortast möjliga tid.

Innovativ 3D-snapshot-sensor för inline-inspektion av geometri, form och ytor

Den innovativa sensorn surfaceCONTROL 3D 3500 från Micro-Epsilon används för inline-3D-mätning med hög precision. Med en repeterbarhet på upp till 0,4 µm i z-riktning når sensorn en ny prestandaklass. Snapshot-sensorn möjliggör en äkta 3D-utvärdering av geometri, form och yta och används för inline-mätning. Samtidigt erbjuder 3DInspect en komplett mjukvarulösning för Micro-Epsilons hela 3D-sensorportfölj.

Smarta, snabba och kraftfulla lasersensorer med integrerade fältbussar

De kompakta lasersensorerna i optoNCDT 1900-serien har en integrerad högpresterande kontrollerenhet med EtherCAT-, EtherNet/IP- och PROFINET-gränssnitt. De integrerade Industrial-Ethernet-gränssnitten ger användaren många fördelar när han eller hon ska sammankoppla flera enheter och maskiner. Den innovativa laser-trianguleringssensorn optoNCDT 1900 används överallt där maximal precision går hand i hand med den senaste tekniken – inom robotik, 3D-skrivare, koordinatmätningsmaskiner, batteri- och smartmobilproduktionen.

Robusta laseravståndssensorer för utomhusbruk

Den nya laseravståndssensorn optoNCDT ILR1171-125 används för avståndsmätningar på upp till 270 m och övertygar särskilt vid mätning utomhus. Tack vare Time-of-Flight-principen och en hög mätfrekvens på upp till 40 kHz uppnår den robusta sensorn en hög signalstyrka och ger därmed stabila och exakta resultat även i dimma och regn. Den höga temperaturstabiliteten gör det möjligt att använda den vid temperaturer från -40 till +60 °C. Tack vare sina kompakta mått kan sensorn även integreras i trånga utrymmen.

Högpresterande glasfiberoptiska sensorer för industriella mätningar

De högpresterande glasfiberoptiska sensorerna optoCONTROL CLS1000 mäter exakt position, avstånd, läge och storlek i automatiserade produktionsprocesser. Mätsystemet finns i fem olika versioner, vilket innebär att de fiberoptiska sensorerna kan anpassas optimalt till olika tillämpningskrav. Idrifttagningen är enkel att utföra med hjälp av manöverpanelen, OLED-skärmen och de många Teach-In-lägen.

MICRO-EPSILON SENSOTEST AB
jakob.geisler@micro-epsilon.se
+46 8 564 733 80