Hoppa direkt till huvudnavigeringen Gå direkt till innehållet Hoppa till undernavigering

Smartare, snabbare, enklare: Lasersensorer med Industrial-Ethernet anslutning

2023-optoncdt-1900-interfaces.jpg

Laser-trianguleringssensorerna optoNCDT 1900 används för automatiserade mätningar av sträckor, avstånd och positioner i industriella processer. De levererar extremt exakta resultat framför allt inom biltillverkning, 3D-tryck, i koordinatmätningsmaskiner, formsprutnings-, förpacknings och CNC-maskiner liksom inom batteriindustrin, i produktion av smartmobiler, i robottillämpningar och inom träbearbetning.

För flexibel anslutning till styrenheter har optoNCDT 1900 sensorerna integrerade EtherCAT-, EtherNet/IP- och PROFINET-gränssnitt. Med de integrerade Industrial-Ethernet-gränssnitten ger sensorn särskilt fördelar vid snabba processer och vid sammankoppling av flera enheter och maskiner.

En speciell egenskap är den höga signalstabiliteten vid snabba mätningar: Mätvärdesutmatningen i två steg möjliggör ett jämnt signalförlopp vid steg och kanter och förhindrar på så sätt översvängningar hos signalen. Därigenom möjliggörs ett exakt signalförlopp vid snabba mätningar på rörliga delar.

För stabila resultat även med varierande ytor sörjer Advanced Surface Compensation. Denna teknik anpassar vid snabba ytförändringar exponeringstiden till de förhållanden som mätobjektet erbjuder. På så sätt uppnås jämna signaler även vid snabba övergångar mellan matt och glänsande eller ljust och mörkt.

Fastsättningen av optoNCDT 1900 görs med ett patenterat monteringskoncept. Inpassningshylsor ser till att sensorn automatiskt riktas in till den korrekta positionen. Detta skapar maximal precision vid mätningarna men gör det också möjligt att snabbt utföra ett sensorbyte. Det behövs ingen extern styrenhet för driften av sensorn eftersom kontrollern är integrerat i det kompakta sensorhuset. Tack vare de små dimensionerna kan lasersensorn också monteras där det är ont om plats.