Kontakt
Nedladdningar

Kontroll av livsmedel och beredningar

Sensorsystem för kontroll av livsmedel och beredningar

I livsmedelsbranschen är det viktigt att gelatin, sirap, krokant och choklad får exakt rätt sammansättning av ingredienser. När mängden ingredienser är rätt får produkten en viss färg. Vid chokladtillverkning conchas chokladmassan när ingredienserna har tillsatts. Kakaomassan får då sin typiska krämiga konsistens. Vid conchningen tillsätts också kakaosmör så att chokladen får önskad fetthalt. För att blandningsförhållandet ska bli perfekt mäter och kontrollerar färgsensorn colorSENSOR CFO från Micro-Epsilon kontinuerligt chokladmassans färg under processen.

Mätsystemet som används består av kontrollern colorSENSOR CFO200 och reflexsensorn CFS4-K34-BOA. Sensorn mäter uppifrån på 120 mm avstånd och i 20 graders vinkel mot omrörningsverket. Då kontrolleras att blandningsförhållandet mellan kakaomassa och kakaosmör stämmer, vilket visar sig genom att den bruna tonen och glansen ändras. Sensorn är vibrations- och livsmedelsbeständig och ingen kakaomassa kan tränga in. Kontrollern utvärderar sensorsignalen med en reproducerbarhet på ΔE  0,5 och skickar mätsignalen i 20 Hz. Data matas ut direkt via Ethernet-gränssnittet till en PLC-styrning för fortsatt bedömning av färgvärdena. Eftersom färgtonen övervakas inline kan kakaomassans sammansättning korrigeras direkt via justering av ingredienserna så att förlusterna av livsmedel minimeras.

De smarta och exakta colorSENSOR-färgsensorerna från Micro-Epsilon har enastående färgnoggrannhet och reproducerbarhet. De är särskilt anpassade för 100-procentig inlinekontroll inom livsmedelsproduktion, eftersom de exakt registrerar även mycket små färgskillnader och ger möjlighet till direkta ingrepp under drift. Upp till 320 färger i 254 färggrupper kan läras in.

Handhavandet sker intuitivt via det webbaserade användargränssnittet. Det attraktiva sensorsystemet för kontroll av livsmedel och beredningar (artikelnummer 10235602) består av kontrollern CFO200 och sensorn CFS4-K34-BOA. Kombinationen kännetecknas av hög noggrannhet och enastående förhållande mellan pris och prestanda.

Systemkonstruktion

  • Kontroller: colorSENSOR CFO200
  • Reflexsensor: CFS4-K34-BOA-2400-T250-VS

Fördelar

  • Inlinemätning av en mängd olika livsmedel med hög precision
  • Multi-Teach-funktion och programmering av färggrupper
  • Modernt och användarvänligt webbgränssnitt
  • Hög färgnoggrannhet och reproducerbarhet
  • Enkel och snabb systemintegrering även i befintliga anläggningar
Din begäran om: {product}
Please enter the result of the calculation below. This will avoid spam.
captcha
* Obligatoriska fält
Vi behandlar dina uppgifter konfidentiellt. Läs vår integritetspolicy.